Het cv op selor.be werd door onze mensen van screening vastgelegd. Om goed te kunnen screenen, willen we namelijk van iedereen dezelfde informatie. Het is niet omdat onze vragen vastliggen dat je geen ruimte hebt om jezelf te onderscheiden. Hieronder geven we enkele tips van hoe jij je standaard-cv zo goed mogelijk kan invullen en personaliseren.

1. Eerlijkheid boven alles. Lieg niet over je werkervaring: noch over de duur, noch over de inhoud.

Wanneer we minstens 2 jaar werkervaring vragen, is anderhalf niet voldoende. Onze deelnemingsvoorwaarden maken dat iedereen dezelfde kansen heeft bij aanvang. Iedereen in de groep moet dus minstens die 2 jaar hebben. Ook wat betreft de inhoud en andere rubrieken in het cv: wat je invult in je cv, komt ter sprake in het interview. Als je overdrijft, moet je dit mondeling ook verdedigen. Onze mensen van screening hebben veel ervaring in interviews en hebben al snel door wanneer iemand zich op glad ijs begeeft.

2. Jij evolueert in je carrière, je cv ook: update je cv van tijd tot tijd.

Je cv is een levend ding. Doorheen je carrière, doe je werkervaringen op en heb je misschien bijscholingen gevolgd. Het is belangrijk dat je die zaken aanvult in je cv. Zo weten wij of je nieuwe competenties of ervaringen verworven hebt. Een tip hierbij, zet om de 6 maanden een reminder in je agenda om je cv eens na te kijken.

3. Alle rubrieken zijn belangrijk, maar zeker de rubriek "werkervaring"

Wat je invult in je werkervaring is uiterst belangrijk voor onze screening. De kwalitatieve screening gebeurt namelijk grotendeels op basis van deze rubriek. Solliciteer je voor een bepaalde job met ervaring, lees dan welke ervaring gevraagd wordt in de jobomschrijving. Formuleer je ervaring ook in die zin. Je hoeft niet alles tot in de diepste details te vertellen en alle mogelijke taken op te sommen. Beperk je tot de hoofdtaken en/of-lijnen. Solliciteer je niet voor een concrete job maar stel je je cv gewoon open, volg dan dezelfde "regel": beschrijf gericht je werkervaring en wat het je bijgebracht heeft. Het kan het verschil maken of je al dan niet uitgenodigd wordt op gesprek.

4. Schrijf het nodige: geen codetaal, maar ook geen boek

Het cv heeft een aantal vrije velden. Hier kan je je jouw beschrijving kwijt. Aan jou om te bepalen hoeveel informatie je hier kwijt wil. Afhankelijk van de rubriek, kies je hoeveel informatie je wil delen. Bij de beschrijving van je werkervaring raden we je aan om de nodige hoeveelheid informatie in te vullen. We kunnen er immers niet bij fantaseren wat jij nog allemaal gerealiseerd hebt in werkcontext. Bij de vrije velden geldt vooral de gulden middenweg: 1 zin is vaak te kort, 1 pagina te lang.

5. Probeer onze demotesten!

Heb je dit alles in orde gebracht en wil je je voorbereiden op de volgende stap? Dan kan je onze demotesten eens uit proberen. Na je sollicitatie -en indien je voldoet aan de deelnemingsvoorwaarden- nodigen we je uit voor de testen in je selectieprocedure. Deze zijn beschreven in de jobomschrijving onder de rubriek "selectieprocedure".

Bekijk nog meer tips om je cv aan te maken in Mijn Selor.