Na succesvolle edities in de vorige jaren, komt Selor in 2013 met een nieuwe versie van het project Top Skills. Dit initiatief is bedoeld om vrouwen te stimuleren om zich kandidaat te stellen voor managementfuncties bij de federale overheid. Nieuw dit jaar is dat het project niet enkel bedoeld is voor vrouwen die ambitie hebben voor een functie binnen het topmanagement, maar ook voor vrouwen met ambitie binnen het middle management.

Ondervertegenwoordiging aanpakken

Onderzoekscijfers tonen aan dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn op managementniveau. Binnen de federale overheid is bijvoorbeeld slechts 1 manager op 6 een vrouw. Precies om hen beter voor te bereiden op managementselecties en zo dit aantal op te drijven, organiseert Selor opnieuw Top Skills.

Top Skills in een nieuw kleedje

Uit eerdere edities is gebleken dat een aantal kandidates voor Top Skills niet over het vereiste profiel beschikte (te weinig ervaring bijvoorbeeld) of niet zozeer een topfunctie maar wel een functie binnen het middle management ambieerde. Daarom is er nu naast Top Skills voor het top management ook een editie voor het middle management, zodat ook deze vrouwen zich beter kunnen voorbereiden op de selectieprocedures voor deze jobs.

Dezelfde test als bij een echte managementselectie

In de praktijk is Top Skills een simulatie van een deel van managementassessment. Zo worden de kandidates getest op een aantal competenties die eigen zijn aan de functie van manager.

Voor topmanagement gaat het om de volgende competenties:

 • flexibel en vernieuwend denken
 • visie en integrerend vermogen
 • verantwoordelijkheidszin en initiatief nemen
 • overtuigen en onderhandelen
 • samenwerken en uitbouwen van netwerken

De competenties die worden gemeten bij middle management:

 • informatie analyseren
 • informatie integreren
 • adviseren
 • medewerkers motiveren
 • medewerkers ontwikkelen
 • organiseren

Kandidates moeten hierbij een casestudy presenteren voor een jury. Na afloop van dat gesprek krijgen ze feedback over hun sterke en te ontwikkelingspunten. Daarnaast krijgen ze ook interessante achtergrondinformatie over het ideale profiel en de vereiste eigenschappen van een federale overheidsmanager.

Op de goede weg

De feedback die we na de vorige editie van Top Skills kregen, bevestigt het nut van het project:

 • 46% van de deelneemsters voelde zich klaar om te solliciteren voor een managementfunctie na het project
 • 70% had de intentie om een ontwikkelingsprogramma op te starten op basis van de verbeterpunten ontdekt in het kader van Top Skills
 • 89% verklaarde dat ze beter het niveau van hun competenties kennen
 • 69% voelde zich ook beter gewapend om voor een managementfunctie te gaan solliciteren

Interesse?

Je kan inschrijven via selor.be:

Je vindt de precieze deelnemingsvoorwaarden in de rubriek 'Profiel'. Het event zelf voor middle management gaat door in de maand mei, voor top management in juni. De precieze data worden later bekendgemaakt. De uiteindelijke selectie van de Nederlandstalige en Franstalige kandidates (52 voor middle management, 24 voor topmanagement) gebeurt hoofdzakelijk in functie van het cv en de motivatie (meer info staat in de deelnemingsvoorwaarden bij inschrijving).