julieartikel
Naam: Marie-Emilie Claes
Leeftijd: 28 jaar
Beroep: Verpleegster
Diploma: Graduaat verpleegkunde - specialisatie 'Intensieve zorgen en dringende medische hulp'
Burgerlijke staat: gehuwd
Netto salaris: 1660 euro
Extralegale voordelen: Risicopremie voor kritische geneeskunde: ongeveer 7 euro per gewerkte dag. Verplichte wachtdienst waarbij ik van thuis kan worden weggeroepen (van 15u tot 7u): ongeveer 20 euro netto per wachttdienst
Wat is je functie ?

Ik werk als verpleegster op de afdeling Intensieve Zorgen van het Brandwondencentrum in het Militair Hospitaal. Ik verzorg dus slachtoffers met zware brandwonden, vanaf hun opname op de spoedafdeling tot hun overplaatsing naar de Medium Care, wat doorgaans na verscheidene weken of zelfs verscheidene maanden behandeling gebeurt. De patiënten hebben bijzondere verzorging nodig. Naast de typische taken van een reanimatiedienst houden we ons vooral specifiek bezig met balneotherapie. Dat slaat op het schoonmaken en het ontsmetten van wonden en het vernieuwen van de verbanden. Dat doen we terwijl de patiënt onder sedatieven-plaatselijke verdoving is. De patiënt bevindt zich hierbij in een bad. Dit baden is een redelijk zware nursing voor het personeel, als je weet dat dit soort therapie minstens twee uur duurt en dat we daarbij de hele tijd recht moeten blijven staan, terwijl we beschermkleding (muts, masker, overschort en handschoenen) dragen. De omgevingstemperatuur bedraagt 30° en we moeten patiënten verzorgen die binnen de 48 uur 15% zwaarder kunnen gaan wegen dan hun oorspronkelijke gewicht door een ophoping van vocht na een ontstekingsreactie. Je hoort het al, het is een erg fysieke bezigheid.

Ben je tevreden over je werk ?

Ik deed m'n stage hier tijdens het derde jaar van m'n opleiding en het beviel me hier onmiddellijk. Op intensieve zorgen werken biedt als voordeel dat je  de behandeling van de patiënten op een globalere manier kunt beheren. Natuurlijk is het de arts die beslist, maar we hebben meer verantwoordelijkheid en vrijheid wat betreft de manier waarop we de verzorging aanpakken. Werken in een brandwondencentrum ligt me, want het gaat om een erg specifieke pathogenie en ook de opname, de behandelingen en de manier waarop we omgaan met complicaties is heel specifiek.

Ben je tevreden met je loon?

Onze job is zowel lichamelijk als psychologisch vrij belastend en dan heb ik het nog niet over de vaak lange werkdagen. Ik zou dus zeker niet nee zeggen tegen een iets hoger loon. Toch doe ik m'n job enorm graag en de jobzekerheid bij de overheid is vandaag de dag een enorme troef. En de jaren anciënniteit die je verwerft, die zijn ook niet te versmaden!

Hoe belangrijk vind je je loon?

Zoals dat voor iedereen wel zo is, denk ik, hebben m'n man en ik een reeks kosten die het gevolg zijn van onze levenskeuzes: we hebben een huis af te betalen en dan zijn er ook nog de vele rekeningen en de uitgaven aan voeding voor het hele gezin, enz. Omdat we in Hoei wonen, moet ik elke dag 150 km rijden naar en van het werk en dat kost me een hele duit aan brandstof. Met m'n loon kan ik dat allemaal bekostigen.

Julie Robin

BEN JIJ FEDERAAL AMBTENAAR, EN HEB JE ZIN OM TE GETUIGEN OVER JE LOON EN JOB? LAAT HET ONS WETEN VIA COMMUNICATION@SELOR.BE