We hadden het er vorig jaar al over in het fedra-magazine: de 'conversatietafels' die ambtenaren van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) zelf organiseren. Een voorbeeldinitiatief, waarbij collega's nu al zeven jaar tijdens de middagpauze afspreken om gesprekken te voeren in het Nederlands of het Frans. Op geen enkele manier ondervinden deelnemers stress bij het spreken, want de dialoog is informeel, de toon is vriendschappelijk en de onderwerpen variƫren van de laatste vakantie over goede boeken of films, tot de actualiteit. "De bedoeling van de conversatietafels is dat mensen aan zelfvertrouwen winnen", onderstreept Gudrun Briat, een van de initiatiefneemsters van het project. "De meeste mensen spreken de andere landstaal beter dan ze denken. Tijdens de conversatietafels worden ze zich bewust van het belang om zich goed te kunnen uitdrukken, zonder zich al te veel te focussen op fouten. Het belangrijkste is om de ander te begrijpen en zelf begrepen te worden. Als mensen zich op hun gemak voelen en meer durf krijgen, is het moeilijkste in feite achter de rug."

Lees het volledige artikel op de website van Fedra.

tweetalig
Foto: Fedra