Wie als federale ambtenaar aan de slag wil, passeert vroeg of laat bij Selor voor selectietesten. In een eerste fase zijn dit algemene testen. De zogenaamde 'postbakoefening' geldt daarbij als een klassieker.

Orde in de chaos

De postbak van vroeger is nu eigenlijk een inbox met daarin een heleboel e-mails. Het is jouw taak om in een bepaalde tijd al die berichten op de best mogelijke manier te verwerken. Aan jou om uit te maken welke berichten prioriteit hebben en hoe je er best gevolg aan geeft.

Een dag in het leven van …

De postbaktest is dus een computertest. Die leg je af bij Selor in Brussel. Je hebt hiervoor twee tot drie uur de tijd. De test zelf bestaat uit 3 delen: eerst is er een introductie en kan je alvast wat oefenen. Stap twee is de context. Je verneemt welke functie je zogezegd uitvoert voor de test en hoe je alle inkomende post moet verwerken. De laatste stap is de uiteindelijke oefening, waarin je bericht per bericht de postbak afhandelt.

Ben jij een krak met de postbak?

Uit hoe je alle mails verwerkt, blijkt over welke competenties je beschikt. Neem nu de competentie 'analyseren'. Ben je hier sterk in, dan kan je met een kritisch oog informatie verwerken. Dat komt in de test naar voren als je vaststelt dat er fouten in sommige mails zitten, of dat er info ontbreekt. Op basis van jouw acties berekent de computer zo jouw score op de test.

Tip!

De postbakoefening draait niet om het meten van kennis, maar om het testen van jouw competenties. Vooraf studeren kan dus niet, maar je kan jezelf wel voorbereiden door een demotest af te leggen. Zo raak je vertrouwd met dit type test, en dat kan altijd helpen. De demotest van de postbakoefening op de website van Selor vind je hier. En ook in het Selor Game over de New Way of Working speelt de postbak een rol. Succes!

postbakartikel