Een miljoen exemplaren op sterk water, rekken vol bokalen. In de kelders van het CAPA-gebouw van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) staan Emmanuel Vreven en zijn collega's, professor Jos Snoeks en 'collection manager' Miguël Parrent, in voor het lot van een unieke collectie. Een rijke selectie van de Afrikaanse zoetwaterfauna, op een steenworp van Brussel, is er in goede handen.

Hoe verzamelen jullie deze vissen? En hoe bewaren jullie ze?
"We vangen de vissen in Afrika met de hulp van lokale vissers die hun rivieren goed kennen. We gebruiken zowat alle beschikbare methodes. De gevangen exemplaren worden gefixeerd in een mengeling van 90% water en 10% formol, maar eerst knippen we een stukje van de vin, dat we bewaren op zuivere alcohol, met het oog op toekomstige DNA-analyse.

Lees het volledige interview op de website van Fedra

goedevangst.
Foto: Fedra