Buffervrijstelling

Solliciteren via Selor betekent ook selectietesten afleggen. Dat gebeurt soms met succes, maar soms ook niet. Afhankelijk van je resultaat krijg je dan ook een development buffer of een vrijstelling.

 

Heb je alles in huis voor een job?

Stel dat je deelneemt aan selectietesten bij Selor. Het eerste luik daarvan draait altijd om ‘generieke screening’. Dit houdt in dat we nagaan of jij de generieke competenties (bijvoorbeeld analyseren, problemen oplossen, in team werken …) en de cognitieve vaardigheden hebt om een job uit te oefenen op een bepaald functieniveau.

Slagen = vrijstelling

Laat ons uitgaan van een goede afloop: je slaagt voor deze testen. Volgens Selor kan je dus een bepaald jobniveau aan. Solliciteer je later voor een job van datzelfde of van een lager niveau, is het maar logisch dat je niet nog een keer diezelfde testen moet afleggen. Daarom krijg je van Selor een vrijstelling, en die is 3 jaar geldig.

Niet slagen = development buffer

Maar wat als je niet slaagt? Volgens Selor kan je een bepaald functieniveau nog niet aan. Omdat de testen van Selor competenties meten en geen kennis, kan je niet gewoon wat extra studeren en dan dezelfde test een paar dagen later nog een keer afleggen. Dus krijg je als je niet slaagt een ‘development buffer’: een periode van zes maanden waarin je niet meer kan deelnemen aan alle selecties van hetzelfde of van een hoger niveau. Het is de bedoeling dat je die periode gebruikt om aan je competenties te werken alvorens je opnieuw een poging waagt.

Handig om weten

  • Solliciteren en inschrijven voor selectietesten bij Selor doe je via jouw persoonlijke profielpagina Mijn Selor. Vrijstellingen en development buffers worden hier automatisch ingeladen, en daar krijg je ook meteen bericht van als je solliciteert.
  • Terwijl je development buffer loopt, kan je wel nog deelnemen aan selecties van een lager niveau.

Vrijstellingen en development buffers gelden niet voor de ‘functiespecifieke screening’ die volgt op de generieke screening. Daar gaat het om aangepaste testen die focussen op specifieke vereisten voor een welbepaalde functie, en die verschillen van job tot job.