Hoewel er steeds meer vrouwelijke kandidaten zijn voor topfuncties bij de overheid, toch blijven zij sterk ondervertegenwoordigd. Vijf jaar geleden was gemiddeld 21%van de kandidaten een vrouw, vandaag is dat 35%. Die stijging toont een positieve evolutie, maar blijft onvoldoende. Daarom komt Selor voor het zesde jaar op rij met Top Skills, een initiatief dat vrouwen wil stimuleren om deel te nemen aan topselecties bij de federale overheid. Dames met ambitie kunnen zo deelnemen aan een gratis assessment bij Selor dat hen klaarstoomt voor de selectieprocedures voor topmanagers. Inschrijven kan van 8 tot en met 26 september via de website van Selor.

Ondervertegenwoordiging aanpakken

 • Binnen de federale overheid is slechts 1 topmanager op 6 een vrouw.
 • Een van de oorzaken is dat mannen zich vaker kandidaat stellen voor topselecties: 65% van de kandidaten is mannelijk, 35% is vrouwelijk.
 • Maar vrouwen halen wel hogere slaagcijfers: gemiddeld 35%, daar waar dat bij mannen 23% is.

Een belangrijke taak is dus om vrouwen te blijven aanmoedigen om zich kandidaat te stellen, en daarom organiseert Selor nu al voor het zesde jaar op rij Top Skills. Na een editie voor middle management in mei, is het dit najaar de beurt aan topmanagement.

Simulatie van een reëel managementassessment

In de praktijk is Top Skills een simulatie van een gedeelte van een managementassessment. Meer concreet bestaat deze simulatie uit een analyse- en presentatieoefening. De kandidates worden, aan de hand van een presentatie van een case voor een jury, getest op een aantal competenties eigen aan managementfuncties. Na de deliberatie door de jury krijgen de kandidates mondeling feedback over hun sterke en hun te ontwikkelen punten. Daarnaast ontvangen ze ook interessante achtergrondinformatie over het ideale profiel en de vereiste eigenschappen van een federale overheidsmanager.

Beter gewapend om te solliciteren voor een topfunctie

Na deelname aan het Top Skills project zijn de deelneemsters unaniem positief, zo blijkt uit reacties na vorige edities:

 • 92 % voelt zich beter gewapend om te solliciteren voor een managementjob
 • 95 % heeft het gevoel haar eigen competenties beter te kunnen inschatten
 • 96% geeft aan nu een beter zicht te hebben op hoe een managementselectie in zijn werk gaat
 • 80 % van de vrouwen zegt dat ze dankzij Top Skills beter voorbereid zijn om in de toekomst aan managementselecties dele te nemen.
 • 60 % heeft na Top Skills onmiddellijk de intentie om te solliciteren voor een managementjob

“Dankzij Top Skills nam mijn loopbaan een nieuwe wending”

Een greep uit de reacties van de deelneemsters na hun deelname aan Top Skills:

 • “Voor mij was het belangrijk om een praktische case mee te maken, waarbij het er net zo aan toeging als bij een echte topselectie. Ik heb er echt veel aan gehad, want achteraf had ik een beter beeld van mijn zwakke punten en kon ik meer vaardigheden ontwikkelen. Sindsdien ben ik zelfverzekerder geworden en kon ik ook mijn loopbaan een nieuwe wending gegeven.”
 • “Ik weet nu beter wat ik kan verwachten van (een deel van) de selectieprocedure en ik heb een aantal belangrijke adviezen gekregen over hoe ik zo’n selectie beter kan aanpakken.”
 • “Het assessment is een zeer interessante ervaring. Het geeft mij zicht op de focus die ik in de voorbereiding dien te leggen en hoe mijn tijd optimaal te gebruiken.”
 • “Ik was reeds gemotiveerd om te solliciteren voor een managementfunctie. Niet alleen heeft mijn deelname mijn vertrouwen in mezelf versterkt, ik heb een betere kennis van mijn verbeterpunten. Ik heb dan ook het voornemen om hieraan te werken.”
 • “Ik had schrik gekregen van testen na enkele slechte evaluaties. Ik ken nu beter mijn werkpunten en vooral hoe ik dit moet aantonen tijdens een soortgelijk assessment.”
 • "Ik heb een beeld gekregen van de selectieprocedure en heb nu een beter beeld van wat mijn troeven zijn die ik kan uitspelen en wat de zaken zijn waar nog verder aan gewerkt moet worden.”
 • “Opleiding en jezelf blijven ontwikkelen is belangrijk. Ik ga trachten mijn skills nog verder te ontwikkelen en verfijnen voor mezelf, mijn medewerkers en mijn organisatie.”

Praktische info Top Skills topmanagement

Top Skills topmanagement richt zich tot vrouwen:

 • die in het bezit zijn van een universitair diploma (licentie/master) 
 • OF vrouwen die een functie uitoefenen van niveau A binnen de federale overheid
 • EN minimum 6 jaar ervaring hebben in twee van de volgende domeinen: projectbeheer, budgetbeheer of leidinggeven aan een team
 • OF minstens 10 jaar professionele relevante ervaring hebben in eenzelfde activiteitendomein.

De inschrijvingen lopen van 8 tot 26 september 2014. Uit alle kandidates kiest een jury 40 dames die aan Top Skills mogen deelnemen. De assessment centers zelf zullen plaatsvinden in november 2014, in het gebouw van Selor (Bischoffheimlaan 15, 1000 Brussel).

Wil je meer weten over Top skills topmanagement en de deelnemingsvoorwaarden?