Van directeur naar traiteur, van friturist naar diëtist, van hulpagent naar dirigent  … Met de wedstrijd ‘De grootste carrièreswitch’ gingen Selor en Metro op zoek naar inspirerende verhalen van durvers die hun werk en leven helemaal hebben omgegooid.

Stem voor een droom, win zelf een drone

Na twee selectierondes koos onze vakjury voor tien finalisten. Hieronder stellen we hen allemaal kort aan je voor. Op onze Facebook-pagina kan je stemmen voor jouw favoriet voor de titel van ‘De grootste carrièreswitch’. Daar doe je hem of haar een groot plezier mee, maar misschien ook jezelf, want je kan een Parrot MiniDrone Rolling Spider winnen. Stemmen kan tot en met 26 november.

Switch _cta _nl

Maak kennis met de 10 finalisten

Anne Nasielski

Anne _nasielski _web (1)   VOOR DE SWITCH NA DE SWITCH
JOB Sociologe Voetreflexologe
DUUR 20 jaar 8 jaar
GROOTSTE TROEF Het welzijn van andere mensen was voor mij de drijfveer. Maar  na 20 jaar de klemtoon op het psychosociale, wilde ik mij nu richten op de lichamelijke aspecten.  Ik werk voor een wel heel breed publiek: zo verzorg ik  baby’s van amper een paar maanden, maar mijn oudste klant is dan weer 96 jaar.
GROOTSTE UITDAGING Ik had een job op universitair niveau, en dan voel je toch dat je omgeving het vreemd vindt als je op dat vlak een stap terug zet.
Mijn beroep is mijn passie, en het voelt nooit aan als 'werken'.

Bertrand Desmet

Bertrand _desmet _web   VOOR DE SWITCH NA DE SWITCH
JOB Violist - Cellist Politie-agent
DUUR 15 jaar 13 jaar
GROOTSTE TROEF Het was een privilege om op tournee te gaan met internationale artiesten en het heeft me veel bijzondere ervaringen opgeleverd. Ik leid een veel regelmatiger leven nu, ben fysiek beter in vorm en heb meer tijd voor mijn gezinsleven.
GROOTSTE UITDAGING Mijn dagritme zag er volledig anders uit, want optreden gebeurde vooral ‘s avonds en ’s nachts.” Als muzikant krijg je vaak applaus, maar als politie-agent is dat nog zelden het geval. Ook op financieel vlak heb ik ingeleverd.

Johan Aerts

Johan _aerts _web   VOOR DE SWITCH NA DE SWITCH
JOB Relatiebeheerder business banking Track Safety Manager
DUUR 28 jaar Sinds juni 2015
GROOTSTE TROEF Mijn bankverhaal speelde zich relatief dichtbij mijn woonplaats af. Elke dag zijn er andere organisatoren met telkens weer nieuwe wagens. Ik voel me soms een kind in een speelgoedwinkel.
GROOTSTE UITDAGING Op den duur miste ik eigen creativiteit binnen een grote organisatie Deze job is voor een stuk ‘seizoenarbeid’. Op het circuit zijn er elke dag activiteiten tussen 15 maart en 15 november, en in de winter heb ik dan veel vakantie.

Michèle Carlier

Michele _carlier _web (1)   VOOR DE SWITCH NA DE SWITCH
JOB Directeur administratie hogescholen Bemiddelaar
DUUR 15 jaar 9 jaar
GROOTSTE TROEF Ik kon mij tijdens mijn werk al bijscholen tot bemiddelaar. Ik kom vaak tussen in dossiers die draaien rond werkdruk, en een waardige  oplossing vinden voor alle betrokken partijen geeft veel voldoening.
GROOTSTE UITDAGING Ik wilde de nauwgezetheid van administratieve dossiers graag inruilen voor een meer menselijk aspect. Je moet empathie tonen, maar soms ook voldoende afstand kunnen nemen om te oordelen.

Kristien Peeters

Kristien _peeters _web   VOOR DE SWITCH NA DE SWITCH
JOB Advocate Zaakvoerster horeca
DUUR 7 jaar Sinds juli 2015
GROOTSTE TROEF Advocatuur is een heel interessante sector, met telkens boeiende mensen en dossiers. Dit is een tijdelijk project, maar de reacties en mijn persoonlijke ervaringen zijn zo positief, dat deze switch waarschijnlijk de rest van mijn carrière gaat bepalen.
GROOTSTE UITDAGING De rode draad was vaak dezelfde: er zijn problemen ontstaan, en je moet te proberen redden wat nog te redden valt. En zelfs als dat lukt, is er soms weinig dankbaarheid achteraf. Ik werk nu op totaal andere momenten dan mijn familieleden en vrienden, dus dat heeft een grote impact op mijn sociaal leven. Zeven dagen op zeven werken in de horeca is ook fysiek een hele uitdaging.

Christine Englebert

Christine _englebert _web   VOOR DE SWITCH NA DE SWITCH
JOB Marketingverantwoordelijke in een multinational Marketingcoach voor duurzame projecten (hier en in Afrika)
DUUR 9 jaar 1 jaar
GROOTSTE TROEF Een hoge levensstandaard en weinig of geen onzekerheid geven je een comfortabel leven. Voor mij is dit een uniek menselijk avontuur. Ik krijg veel voldoening wanneer ik een dag hard werken kan afsluiten met lachende gezichten.  
GROOTSTE UITDAGING Ik had soms een ethisch probleem met mijn werk en wilde mij meer toeleggen op de menselijke aspecten. Ook kon ik mijn creativiteit niet genoeg ontplooien Soms ben ik  vier maanden in Afrika en dan weer vier maanden hier in België. Maar dat is meer een probleem voor mijn omgeving dan voor mij, want zo kan ik doen wat ik echt wil doen. 

Thierry Rousseau

Thierry _rousseau _web (1)   VOOR DE SWITCH NA DE SWITCH
JOB Adjunct-productiedirecteur Calltaker 112
DUUR 12 jaar 5 jaar
GROOTSTE TROEF Ik ben begonnen in een tijdelijke job, maar uiteindelijk kon ik blijven en  doorgroeien tot de functie van adjunct-directeur. Ik kan mijn energie hier in innovatieve projecten steken. Een deel van mijn job bestaat uit het coachen van de medewerkers en ik vind het fijn om ideeën met hen te kunnen delen. 
GROOTSTE UITDAGING Werken voor televisie is en blijft een stresserende job. Toen ik in 2007 tijdens een opname een hartaanval kreeg, heb ik meteen besloten om iets anders te zoeken. Al snel heb ik besloten om ook terug te gaan studeren. Dankzij de master in arbeidswetenschappen die ik zo behaalde, heb ik hier meer mogelijkheden en carrièrekansen.

Maité Van De Woestijne

Maite _vandewoestijne _web   VOOR DE SWITCH NA DE SWITCH
JOB Medewerkster bakkerij & horeca Lijkenverzorgster
DUUR 2 jaar 11 maanden
GROOTSTE TROEF In de horeca heb ik de eerste kansen gekregen in mijn carrière. Ik kan een bijdrage aan de wetenschap leveren door dode lichamen klaar te maken voor onderzoek, dissecties  of workshops.
GROOTSTE UITDAGING Werken in de horeca vond ik nooit een volwaardige job, en daarom ben ik weer beginnen studeren voor begrafenisondernemer. Het is een vreemde job voor de buitenwereld, maar zelf  ik haal er veel voldoening uit.  Ik heb eindelijk het gevoel dat ik op mijn plaats zit. 

Kristof De Bois

Kristof _debois _web   VOOR DE SWITCH NA DE SWITCH
JOB CRM Business Consultant Zaakvoerder ijszaak
DUUR 2 jaar Sinds juni 2015
GROOTSTE TROEF Ik moest niet zelf klanten zoeken, ze werden aangebracht door onze salesmanagers. Ik kan mijn eigen product  op de markt brengen en daar ben ik bijzonder trots op.
GROOTSTE UITDAGING Na een paar jaar ontwikkelde ik telkens grote frustraties en voelde me ongelukkig in mijn job. Onregelmatige uren (ook in het weekend) combineren met een druk gezinsleven is een heel moeilijke opgave.

Setareh Pourjavan

Setareh _pourjavan _web   VOOR DE SWITCH NA DE SWITCH
JOB Advocate - Legal Counsel User Research Manager
DUUR 4 jaar Sinds oktober 2015
GROOTSTE TROEF Ik ben meteen kunnen starten in een internationaal topkantoor. 

In korte tijd heb ik met vallen en opstaan heel veel geleerd, zowel commercieel en bedrijfskundig als op vlak van teammanagement.

GROOTSTE UITDAGING Als onervaren starter moet je ineens al je theoretische kennis in de praktijk kunnen toepassen. De tijdsdruk zorgde voor lange werkdagen.

Ik ben mee verantwoordelijk voor het uitbouwen van het bedrijf in tegenstelling tot vroeger moet ik nu zelf beslissen waar we wel en niet op inzetten.