Be Badges is een platform waarop je je opgedane talenten kan delen met de arbeidsmarkt. Het werd winnaar in de categorie ‘Innovatie’ op de e-gov Awards van Agoria.  

Wat is Be Badges?

Be Badges is de Belgische vertaling van het internationale concept van ‘Open Badges’ van Mozilla. Deze laatste zet in op ‘life long learning’ en digitaliseert en standaardiseert hierbij het klassieke certificatietraject. Er zijn verschillende toepassingen maar één gedachte blijft centraal: dat je als gebruiker erkenning krijgt voor competenties die je verworven hebt en dat je deze kan inzetten waar en wanneer je wil door middel van je digitale badge.  

Waarom heeft Selor dit project opgestart?

Selor wil zich vooral inzetten tegen nodeloos testen en hertesten van kandidaten. Wij screenen heel veel kandidaten op de aanwezigheid van competenties. Niet iedere kandidaat haalt het tot een effectieve job. Maar heel veel kandidaten hebben positieve resultaten behaald tijdens hun selectieparcours. We willen dat deze groep hun testresultaten kan meenemen naar andere werkgevers zodat ze niet telkens dezelfde of gelijkaardige testen moeten afleggen. Ook voor de werkgever is dit een voordeel: ze moeten niet investeren in het afnemen van gelijkaardige testen. We willen kandidaten ook meer mobiel maken op de arbeidsmarkt: met een digitale erkenning van hun opgedane competenties, staan ze meer gewapend op de arbeidsmarkt.

Hoe gaat het precies in zijn werk?

Elk bedrijf dat competenties vaststelt (opleidingscentra, bedrijven, selectiebureaus, …) kan zich gratis op het platform registreren. Daar beschikken ze over de technologie om digitale certificaten (badges) aan te maken en uit te delen aan hun deelnemers, medewerkers of kandidaten. Deze laatsten kunnen hun badges openen en delen met de arbeidsmarkt (via een link in hun cv of social media: Linkedin en facebook). Wanneer toekomstige werkgevers in contact komen met badges weten ze exact welke talenten of competenties vastgesteld zijn en kunnen ze op basis van deze informatie beslissingen nemen. 

Specifiek voor Selor: badges voor de generieke screening

We maken badges voor iedereen die geslaagd is op de generieke screening. Op Selor krijgen ze hiervoor een vrijstelling die 3 jaar geldig is. Deze vrijstelling wordt nu ook in de vorm van een badge op Be Badges aangeboden. Je kan een account aanmaken op Be Badges, je badge openen en hem delen met de arbeidsmarkt. We zetten ons in dat meer en meer andere werkgevers de waarde van de Selorbadge gaan erkennen en zo ook hun selectieprocedure zullen aanpassen.

Bekijk het filmpje!

Meer weten?

Lees het volledige persbericht en bezoek Be Badges.