Ben je wel te vinden voor een nieuwe uitdaging, maar heb je last van koudwatervrees? Lijkt het je wel wat om tijdelijk voor een andere organisatie te werken? Een tijdelijke ervaring helpt je om je competenties te ontwikkelen!

Hoe gaat het concreet in zijn werk?

Een overheidsdienst kan op een gegeven moment nood hebben aan extra hulp voor specifieke projecten. Als de dienst die hulp intern niet kan vinden, kan hij een beroep doen op de "Special Federal Forces" of op "Talent Exchange". De rode draad is: competenties optimaal inzetten binnen de federale overheid.

Wat is het verschil tussen deze tijdelijke opdrachten?

Je werkt een bepaalde tijd in een andere organisatie:

  • Special Federal Forces: enkele dagen per week of enkele maanden, afhankelijk van het project
  • Talent Exchange: 12 maanden

Na je opdracht keer je terug naar je organisatie van oorsprong.

Opgelet: om deel te nemen aan Talent Exchange moet de organisatie waarvoor je werkt deel uitmaken van het Talent Exchange-netwerk
Meer info over tijdelijke overstappen

Dirk, Andrée en Caroline kozen voor een tijdelijke opdracht

Dirk, Andrée en Caroline kunnen zeker hun ervaring aanbevelen: het is een win-winformule voor de persoon in kwestie en de organisaties die aan het project deelnemen

Ontdek hun verhaal via deze filmpjes:

 

 

Voor Caroline Lhoneux zijn nieuwe zaken leren en nieuwe ontmoetingen twee erg belangrijke troeven van Talent Exchange. Je moet wel uit je comfortzone durven stappen, want er zijn toch een heel aantal onbekenden. Maar het is de moeite waard!
Lees hier haar getuigenis!

Gebruikmaken van de nieuwe blik van medewerkers die van een andere FOD komen, is volgens de verantwoordelijken van de FOD Werkgelegenheid en de FOD Volksgezondheid één van de voordelen van tijdelijke mobiliteit.

Pascale Cadiat: “Sinds kort doen we beroep op tijdelijke interne mutatie om de behoeften bij projecten in te vullen. Als we daarvoor niet de interne middelen hebben, doen we een beroep op Talent Exchange. Deze ervaringen zijn erg verrijkend want naast de ondersteuning die deze personen uit andere overheidsdiensten ons bieden, brengen ze ook een andere blik op onze werkelijkheid met zich mee. Dat brengt ons er soms toe ons in vraag te stellen en geeft vaak aanleiding tot de uitwisseling van goede praktijken. Zo heeft mijn dienst bijvoorbeeld een beroep gedaan op Talent Exchange om een projectleider te vinden. Die werkt nu sinds november 2017 in mijn dienst, tot ieders volledige tevredenheid.”
Lees de volledige getuigenis van Pascal Cadiat.

Angélique Heusicom, corporate intrapreneur & coach : “Medewerkers ontvangen die van andere FOD's komen biedt doorgaans niets dan voordelen. Eerst kunnen we hen tonen hoe goed het wel niet is bij ons :). Daarna kunnen we voordeel halen uit hun blik, die een blik van buitenaf is, een nieuwe blik. We creëren banden, we brengen een netwerk tot stand met hun organisatie. De volgende stap is dat we ervaringen en best practices uitwisselen. Samen kunnen we nadenken over synergiën die meer efficiëntie en meer creativiteit opleveren.”
Lees de volledige getuigenis van Angélique Heusicom.

Wil jij ook je loopbaanervaring bij de federale overheid met ons delen? Contacteer ons dan via communication@bosa.fgov.be.