Flexibelere selectieprocedures en meer geslaagden in 2020

Selor moest in het coronajaar 2020 noodgedwongen grondig bijsturen. Met flexibelere selectieprocedures en een resem veiligheidsmaatregelen beantwoordde het de vele uitdagingen die de coronacrisis met zich meebracht.
Opvallend ook: afgelopen jaar slaagde een pak meer kandidaten voor de tests.

Selor verzette hemel en aarde om de selecties in 2020 zo goed mogelijk te laten verlopen. In de eerste plaats trof het heel wat maatregelen om alles op een veilige manier te organiseren. Om sneller te kunnen schakelen, werden flexibelere selectieprocedures ingevoerd, met een beperkt aantal stappen en in sommige gevallen ook online tests. Tot slot kon dankzij generieke selecties per niveau ook beter ingespeeld worden op de rekruteringsbehoefte toen de selecties niet meer in WTC III konden doorgaan. 

Pak meer laureaten 

Ondanks de bijsturingen had de coronacrisis toch een impact op het aantal vacatures. In 2019 waren er nog 8.235 openstaande jobs, in 2020 zakte dat aantal naar 6.322. Maar wat evengoed opvalt, is dat de nieuwe aanpak leidde tot een toename van het aantal laureaten: 16.519 kandidaten legden succesvol een selectieprocedure af, of een stijging van 41% t.o.v. 2019, toen er 11.743 laureaten waren. En dat terwijl het aantal sollicitanten wel op hetzelfde niveau bleef – ook in 2020 waren dat er ruim 111.000. Een succes dus, wat maakt dat deze manier van werken wordt voortgezet. 

Profiel van kandidaten 

Maar hoe zag de gemiddelde sollicitant bij de federale overheid er in 2020 nu uit? Afgaande op de cijfers was de typische kandidaat een Franstalige vrouw tussen 25 en 34 jaar, in het bezit van een master- of bachelordiploma. Van alle mensen die afgelopen jaar solliciteerden, deden de meesten dat trouwens op een maandag.   

Organisaties in nood 

Tot slot bepaalde de crisis ook waar aanwervingen noodzakelijk waren. De prioriteit ging naar het versterken van instellingen die mee in de frontlinie stonden, zoals het Crisiscentrum of Sciensano. Zo werden een 150-tal vacatures ingevuld op 4 maanden tijd, een huzarenstukje. Enkele federale organisaties deden ook een beroep op de Special Federal Forces, ambtenaren die tijdelijk en op vrijwillige basis elders gaan werken. Bijvoorbeeld bij de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (HVW), om op die manier de vele aanvragen voor tijdelijke werkloosheid te kunnen verwerken. 

 

Werken voor .be?

Zoek de job die bij je past en kom erbij!

Ontdek alle openstaande vacatures