De RSZ zoekt jurist Bijzondere Invorderingen (m/v/x)

Juridische betwistingen behandelen, ondersteuning verlenen of de reglementering bewaken … Het is slechts een greep uit het takenpakket van Peter Eecloo, jurist bij de Directie Geschillen, deel van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).

Wat houdt jouw job juist in?

De RSZ vordert belastingen in en daar zijn soms geschillen over. Wanneer een werkgever niet akkoord gaat of er een rechtszaak van komt, behandelen we met mijn dienst de geschillendossiers. Daarnaast hebben wij ook een controlefunctie en zien we erop toe dat er geen verjaring optreedt. Tot slot voorzien we andere diensten van gefundeerd juridisch advies.

Wat apprecieer je het meest aan je job?

Ik hou van de afwisseling die ze biedt. Hoewel bepaalde taken blijvend terugkomen, zien mijn dagen er telkens anders uit. Zo weten we nooit welke dossiers er op ons afkomen. De meeste voldoening haal ik vervolgens uit het inhoudelijk bestuderen van zo’n dossier. Ik hoop op termijn dan ook door te kunnen groeien naar de rol van inhoudelijk expert, waarin ik me op complexere vragen zou kunnen toeleggen.

Welk parcours heb je afgelegd voor je bij de RSZ terechtkwam?

Ik ben bijna twaalf jaar advocaat geweest, tot ik op een bepaald punt voor de keuze stond: ga ik mijn eigen bureau oprichten of niet? Mijn gezondheid speelde uiteindelijk mee in de beslissing om te kiezen voor een job als ambtenaar in plaats van zelfstandige. Bij de federale overheid ben je van meer structuur verzekerd, kan je uitgaan van een stabieler leven.

Waarom koos je specifiek voor de RSZ?

Bij de RSZ kreeg ik de mogelijkheid om te werken op grote dossiers en belangrijke betwistingen. Omdat de RSZ een grote maatschappelijke rol speelt, is het extra fijn om dat soort werk te doen. Ik wou ook graag deel uitmaken van een grote organisatie waarin ik veelvuldig contact heb met collega’s en intens samen kan werken.

Ondertussen ben je al sinds 2018 aan de slag bij de RSZ. Wat typeert deze organisatie voor jou?

Mijn ervaring is dat je heel veel kansen krijgt bij de RSZ. Nauwelijks een jaar nadat ik er was begonnen, kon ik met de steun van de directie een universitaire studie aanvatten. Ik krijg ook de vrijheid om naar een studiedag te gaan, zodat ik me kan verdiepen in bepaalde materie. En als ik een idee heb, wordt er steevast naar geluisterd. Kortom: ik kan me er volledig ontplooien en ontwikkelen om op termijn door te groeien.

Word jij Peters collega?

Lees er de vacature voor jurist Bijzondere Invorderingen op na en solliciteer vóór 11 september!

Werken voor .be?

Zoek de job die bij je past en kom erbij!

Ontdek alle openstaande vacatures