De Federale Pensioendienst zoekt 40 Pension Officers (m/v/x)

Van steward voor een vliegtuigmaatschappij naar Pension Officer bij de Federale Pensioendienst. Pedro Da Silva Da Conceicao maakte een opmerkelijke carrièreswitch. Een keuze die hij zich niet beklaagt: bezig zijn met pensioenen is boeiender dan je misschien wel denkt!

Wat houdt de job van Pension Officer in, welke taken heb je allemaal?

In het begin kreeg ik enkel eenvoudige dossiers toegewezen, om zo wat ervaring op te doen en een idee te hebben hoe de pensioenen berekend worden. Maar al snel kwam er meer bij kijken. Ik mocht telefoontjes van burgers behandelen en ze ontvangen om hun dossier te bespreken. Ondertussen werk ik ook mee aan de implementering van overlevingspensioenen in onze nieuwe software, leid ik nieuwe collega’s op en zit ik in de jury bij sollicitatiegesprekken.

Wat maakt de job zo aantrekkelijk voor jou?

De grote afwisseling aan taken. Een job die dat niet heeft, is niets voor mij. De Federale Pensioendienst biedt gelukkig veel kansen om allerhande taken uit te voeren, wat maakt dat elke dag anders kan zijn. We worden hier ook echt gestimuleerd om deel te nemen aan projecten of om expertise op te bouwen over bepaalde onderwerpen.

Nochtans klinkt voor sommigen alles wat met pensioenen te maken heeft wat ‘stoffig’. Waarom is dat in jouw ogen dan onterecht?

Wie ‘pensioenen’ hoort, ziet meteen een wachtzaal vol oudere mensen voor zich en collega’s in stofjassen en bruine kantoren. Maar De Federale Pensioendienst is net een heel vooruitstrevende werkgever. Dat merk je in de eerste plaats aan het softwareprogramma dat we gebruiken. Je vindt er haast alle noodzakelijke info gecentraliseerd in terug. Je kan er bijvoorbeeld ook berekeningen mee maken. Daarnaast hebben we nog het platform Mypension.be, dat continu verbeterd wordt en aan de buitenwereld toont dat we mee zijn met onze tijd.

Maar ook de pensioenwetgeving staat niet stil. Wat vijf jaar geleden nog gangbaar was, is nu mogelijk achterhaald. Telkens als er vanuit de politiek aan de pensioenen gesleuteld wordt, is het aan ons om die veranderingen ook toe te gaan passen.

Welke eigenschappen hoort een goede Pension Officer te hebben?

Communicatief zijn is cruciaal, want het is erg belangrijk om de juiste toelichting te kunnen geven bij een dossier. Je moet er dus in slagen om moeilijke informatie over te brengen in mensentaal. Bij momenten moet je daarvoor ook geduld uitoefenen: de complexe pensioenwetgeving toelichten aan een ouder persoon of iemand die onze taal niet zo goed machtig is, vraagt soms tijd. Tot slot is het van belang dat je nauwgezet te werk gaat, met oog voor detail. Wanneer je de berekening maakt van een pensioen, dan baseer je je op een pak gegevens, alleen kloppen die niet altijd. Zaak is dus om alle info die je doorkrijgt goed na te kijken, dan pas merk je eventuele fouten op.

Hoe ervaar je de Federale Pensioendienst als werkgever?

Van bij het begin had ik er een goed gevoel bij. Als je graag op een specifieke dienst of in een bepaald kantoor wilt werken, dan wordt daar rekening mee gehouden. Er is ook een duidelijk opleidingstraject waarmee je geleidelijk aan ingewerkt raakt en je wordt bijgestaan door een peter of meter tijdens je stageperiode. Binnen de personeelsdienst heb je eveneens een vast contact. Hoewel de Federale Pensioendienst veel werknemers telt, heb ik er absoluut niet het gevoel dat ik maar een nummer zou zijn.

Word jij Pedro’s collega?

Lees er de vacature voor Pension Officer op na en solliciteer vóór 15 september!

Werken voor .be?

Zoek de job die bij je past en kom erbij!

Ontdek alle openstaande vacatures