Maak kennis met Xavier Delor

Vertel eens over je job…

Ik werk als functionele chef van de informaticadienst van de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR). Mijn taak bestaat vooral uit teammanagement (personeel, teams en projecten opvolgen), het ontwikkelen van een globale visie en het opstellen van een managementplan voor de informatica in de KBR. Het is een functie met heel wat verantwoordelijkheden, dus ik ben meer een manager dan een informaticus-technicus.

Welk parcours heb je afgelegd voor je bij je huidige werkgever kwam?

Eigenlijk is de Koninklijke Bibliotheek mijn eerste werkgever. Ik behaalde in 2003 een licentie in de informatica aan de universiteit van Bergen en kon meteen aan de slag bij de KBR als systeembeheerder. Later kreeg ik daar de leiding over een team van twee personen dat instond voor het beheer van de server, de helpdesk, de aankoop …. Mijn taken waren dus breder dan alleen maar informaticabeheer.

Toen enkele jaren later een aantal collega's met pensioen gingen die een deel van de verantwoordelijkheid droegen op het vlak van de informatica, kwamen al die taken bij mij terecht. Sindsdien sta ik aan het hoofd van de dienst.

Werken voor je huidige werkgever… Is dat volgens jou een voordeel?

Jazeker! Ik heb het geluk dat mijn werk zeer gevarieerd is en dat er weinig beperkingen zijn. Het budget van de dienst ICT volstaat om de dienst te beheren en opdrachten tot een goed einde te brengen, dus dat is een aangename situatie. Bovendien kan ik mijn werkrooster misschien gemakkelijker dan in de privésector organiseren, zo lukt het goed om werk en gezinsleven te combineren.

Tot slot is het loon op mijn niveau (A2) zeer concurrentieel in vergelijking met de privésector.

Quelle a été la procédure de sélection ?

Ik heb bij Selor examens afgelegd van systeembeheerder voor de federale wetenschappelijke instellingen. Dat kon zelfs al tijdens het laatste jaar van mijn studies, in 2003, want de selectieprocedure stond open voor laatstejaarsstudenten op voorwaarde dat je slaagde in je laatste jaar! Dat was voor mij het geval en zo kon ik dus onmiddellijk als statutair ambtenaar bij de Staat aan de slag.

Werken voor .be?

Zoek de job die bij je past en kom erbij!

Ontdek alle openstaande vacatures