Laurent Daniaux

Laurent

Wat heb je gedaan voordat je bij de federale Ombudsman kwam?

Na mijn studies heb ik bij een bank gewerkt. Daarna heb ik drie jaar als parlementair assistent gewerkt, bij de Franse Gemeenschap en bij de Senaat. Later ben ik dan bij het team van de federale Ombudsman gekomen. Ik werk er binnenkort al bijna 12 jaar als auditor en fiscaliteit is mijn vakgebied.

Hoe zou je jouw job beschrijven?

Die omvat verschillende aspecten. Ik onderzoek dagelijks de klachten van burgers en probeer, in samenwerking met de overheidsdiensten, een constructieve oplossing voor hun problemen te vinden.

Op basis van de bevindingen uit de klachten en van mijn collega's analyseer ik bepaalde kwesties ook grondiger, om de overheidsdiensten of het federale parlement oplossingen voor te stellen. Het doel is te voorkomen dat problemen die burgers ondervinden zich opnieuw voordoen.

Wat hield de selectieprocedure in?

Ik werd eerst zes maanden aangenomen, voor een vervanging, en kreeg daarna een contract van onbepaalde duur. Drie jaar geleden kreeg ik de kans om deel te nemen aan een proef om statutair te worden, en dat is me gelukt.

Waarom werk je bij de federale Ombudsman?

Ik vind dat er veel pluspunten zijn. De federale Ombudsman deelt mijn waarden, wat voor mij erg belangrijk is. Ik heb echt het gevoel dat ik op mijn eigen bescheiden schaal bijdraag aan de verbetering van de relatie tussen de overheidsdiensten en de burgers. Wanneer een burger contact met me opneemt met een groot probleem en ik erin slaag een oplossing te vinden die de dingen voor hem zal veranderen, haal ik daar veel voldoening uit. Ik voel me nuttig en dat motiveert me elke dag.

Ik neem ook deel aan bepaalde onderzoeken die de federale Ombudsman uitvoert, over een specifiek thema of over de werking van een bepaalde overheidsdienst. In team werken aan grotere projecten en gedurende een langere periode is een uitdaging die ik graag aanga.

Nog een pluspunt?

Meerdere! Bij de federale Ombudsman heb ik het gevoel dat ik over de nodige de flexibiliteit beschik om mijn beroeps- en gezinsleven te combineren. Ik kan mijn uurrooster aanpassen en kan mijn vrije dagen soepel opnemen. De kantoren bevinden zich in het centrum van Brussel, dicht bij het openbaar vervoer en in een heel aangename buurt, wat een niet te verwaarlozen troef is.

Wil je een bepaalde anekdote delen?

Ja, een paar jaar geleden hebben we met het hele team van de federale Ombudsman een rode dubbeldekker gehuurd, zoals in het Verenigd Koninkrijk, om twee weken lang door heel Belgiƫ te reizen. We trokken van stad naar stad en zijn naar de burgers toe gegaan om naar hen te luisteren en hun moeilijkheden met de overheidsdiensten op te tekenen. Ik hou daar heel goede herinneringen aan over en zou dat heel graag nog eens doen!

Werken voor .be?

Zoek de job die bij je past en kom erbij!

Ontdek alle openstaande vacatures