André Van Gucht

silhouette_homme_man

Wat houdt jouw job precies in?

In het gesloten centrum van Merksplas begeleid ik mensen die als illegaal uitgeprocedeerd zijn en wachten op hun repatriëring. Daarbij zijn veiligheid en menswaardigheid twee belangrijke aspecten. Hiervoor zijn hier permanent veiligheidsmedewerkers en -begeleiders, zoals ik, aan de slag; dus je werkt in shiften, soms ook in het weekend.

Je werkt in een bijzondere omgeving?

Het is en blijft een gesloten instelling waar mensen zitten die hier liever niet zouden zijn. Maar we doen er alles aan om hen gepast op te vangen. Zo heb ik ondertussen van vele talen een paar woordjes geleerd, mensen die hier toekomen kunnen welkom heten in hun eigen taal helpt al veel. Ik merk ook dat activiteiten organiseren goed werkt en helpt om een band te creëren. Zo spelen we geregeld een wedstrijdje voetbal en eigenlijk verloopt zo’n match een beetje als het leven hier. Als iedereen zich aan de regels houdt, gaat het goed en kan het leuk worden.

Wat spreekt jou aan in deze functie?

Geen jetlag van het reizen, want het is een multiculturele wereld die naar je toekomt. Op een jaar tijd passeren hier meer dan 100 nationaliteiten. Die variatie maakt dat ik deze job al vijftien jaar lang en nog steeds met veel plezier doe. Als je als begeleider mensen kan helpen en ook mee kan instaan voor hun pedagogische opvolging, geeft dat veel voldoening.