Carole van Eyll

Carole van Eyll

Vertel ons over je job

Als adjunct van de ambassadeur van België in Addis Abeba (Ethiopië) hou ik mij momenteel met twee belangrijke aspecten bezig. Enerzijds zijn er de multilaterale werkzaamheden. Dat zijn voornamelijk de relaties met de Afrikaanse Unie, in het kader van het mandaat van België (2019-2020) bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waar ongeveer 80% van de dossiers betrekking heeft op het Afrikaanse continent.

Anderzijds is er het managementaspect, als assistent van de ambassadeur in het dagelijks beheer van de diplomatieke post in al zijn facetten (human resources, ICT, communicatie, …). Soms zijn er periodes waarin ik ook meer consulaire taken uitvoer (visa, bijstand verlenen aan Belgen). En het imago van België promoten is sowieso een constante in het leven van elke diplomaat.

Waarom doe je je job graag?

Ik ben er trots op dat ik mijn land vertegenwoordig. Ik ontmoet mensen met uiteenlopende achtergronden. Mijn werk is heel afwisselend. Ik doe heel veel levenservaring op. Ik zie nieuwe dingen en leer constant bij. Ik kan voortdurend mijn geest verruimen. Ik ontdek nieuwe landen, volkeren, culturen en levenswijzen, … Ik verveel me nooit!

Beschrijf in het kort een doorsneewerkdag

In Afrika bijvoorbeeld begint de werkdag meestal vrij vroeg. Zo’n werkdag houdt in: informeren naar de laatste - zowel formele als informele - nieuwsberichten, contacten onderhouden met ons netwerk, dringende verzoeken behandelen van de FOD Buitenlandse Zaken of van Belgische staatsburgers die in ons rechtsgebied zijn gevestigd bijvoorbeeld, interne en externe vergaderingen van de ambassade bijwonen, verslagen over de dossiers die ons betreffen opstellen en verbeteren, toezien op de opvolging van dossiers door de andere afdelingen/collega’s van de ambassade, de zichtbaarheid van België op recepties of andere gelegenheden waarborgen, enz. Zelden zijn twee dagen hetzelfde.

Werken voor je huidige werkgever, is dat volgens jou een voordeel?

De voordelen om te werken voor de FOD Buitenlandse Zaken hebben rechtstreeks te maken met de aspecten die ik interessant vind aan mijn job (zie hierboven). Ze hangen ook samen met de wisselende stabiliteit (of omgekeerd). Weinig werkgevers bieden dit soort voordelen. Ik moet wel zeggen dat er ook uitdagingen aan verbonden zijn, zowel op professioneel vlak als privé. Maar wie zegt dat het leven als een kabbelend beekje moet verlopen?

Welk parcours heb je afgelegd voor je bij je huidige werkgever kwam?

Na mijn studies rechten, toegespitst op internationaal recht (onder andere aan het Europacollege), heb ik even op een advocatenkantoor gewerkt en daarna nog voor de NATO, voor ik aan het diplomatenexamen heb meegedaan. Bovendien had ik in Brussel een netwerk opgericht van jonge professionals die geïnteresseerd zijn in buitenlands beleid. Ik stond op het punt om een academisch werk over Europees recht aan te nemen, toen ik vernam dat ik geslaagd was voor het examen.

Herinner je je eerste werkdag?

Ik herinner me die eerste dag als stagiair-diplomaat nog heel goed. Het was vooral de gelegenheid om kennis te maken met de anderen – jong en minder jong –, die net als ik voor deze mooie carrière hadden gekozen.

Wat me vooral opviel, was de diversiteit en rijkheid van de academische, professionele en persoonlijke parcours van iedereen. Die eerste dag al werden er collegiale en zelfs vriendschapsbanden gesmeed, aan de vooravond van een nieuw professioneel avontuur

Werken voor .be?

Zoek de job die bij je past en kom erbij!

Ontdek alle openstaande vacatures