Jan De Clercq

Jan _de _clerq _big

Momenteel werk ik bij FOD Financiën als Application Designer. Ik ben verantwoordelijk voor het uitbouwen van een applicatie op basis van functionele analyses en gesprekken met de business. Vanuit deze analyse wordt dan een ontwerp van de applicatie gemaakt dat de specificaties van het design bepaalt. Als alle richtlijnen en regels vaststaan, ontwikkelen en testen we de applicatie. Om de affiniteit met het programmeren niet te verliezen, implementeer ik zelf nog een groot deel van de toepassing, zeg maar de ruggengraat van de applicatie. 

Welk parcours heb je afgelegd voor je bij je huidige werkgever kwam?

Ik ben bijna rechtstreeks van de schoolbanken bij FOD Financiën terecht gekomen. Na een selectieprocedure kon ik aan de slag als ICT-Deskundige. Ik kon de verworven kennis uit mijn studies meteen toepassen en mocht samen met enkele collega’s meehelpen aan een project dat net opgestart was. Dit was een bijzonder leerrijke ervaring waar ik heel veel van heb opgestoken.

Werken voor je huidige werkgever … Is dat volgens jou een voordeel?

De dienst ICT Applications binnen de FOD Financiën is een interessante werkomgeving gezien de diversiteit aan projecten. Dat biedt mogelijkheden om verschillende talenten te ontplooien. Verder heerst er een toffe werksfeer, de collega’s helpen elkaar graag waar het kan. Werken voor de overheid heeft volgens mij nog tal van andere voordelen zoals mogelijkheid tot telewerken, een interessante vakantieregeling, gratis openbaar vervoer voor woon-werkverkeer en werkzekerheid.

Welke selectieprocedures heb je doorlopen?

Ik heb eerst een algemene selectieprocedure bij Selor doorlopen voor bachelors in de informatica. Na een algemene ICT-proef volgde er nog een persoonlijk sollicitatiegesprek. Kort daarna kon ik beginnen als ICT-deskundige bij FOD Financiën. Na enkele jaren dienst kreeg ik de mogelijkheid om te solliciteren voor de functie van Application Designer. Hiervoor nam ik deel aan een algemeen examen dat bestond uit een postbakoefening en een test voor abstracte redeneren. Daarna volgde nog een mondelinge proef. Na een jaar stage en de daarbij horende eindverhandeling kon ik aan mijn nieuwe job beginnen.

Werken voor .be?

Zoek de job die bij je past en kom erbij!

Ontdek alle openstaande vacatures