De Front Office is de ‘eerste lijn’ van de RSZ, die vragen van werkgevers en burgers behandelt. Ik beantwoord telefonische oproepen en e-mails, en verwerk alle gegevens zo snel mogelijk in een database. Ik maak ook attesten, bijvoorbeeld voor jobstudenten die moeten weten hoeveel uren ze nog mogen werken.
Een typische werkdag is er niet, al zijn er natuurlijk wel taken die terugkomen, zoals telefoons en e-mails beantwoorden. De vragen die binnenkomen gaan over veel verschillende onderwerpen. Zeker tijdens de coronacrisis was dat het geval. Dat maakt het erg afwisselend. Ik probeer mensen altijd voort te helpen, maar voor sommige thema’s moet ik doorverwijzen naar een andere overheidsdienst.
In het begin moest ik wennen aan de snelheid van werken. Als je een oproep hebt afgerond, moet je de gegevens direct in de database verwerken. Maar op dat moment komt er natuurlijk al een nieuwe call binnen! Dat moet je onder de knie krijgen. Voor sommige vragen koppel je dan weer terug naar de tweede lijn. Dat betekent dat je alle interne diensten goed moet kennen, zodat je precies weet voor welke vraag je bij wie terecht kan. Bij momenten was werken tijdens de coronacrisis ook niet vanzelfsprekend. De overheid moest vaak inspelen op nieuwe ontwikkelingen, waardoor de regels ook regelmatig veranderden. Dat maakte het niet eenvoudig om te volgen.
Vooral de bedrijfscultuur. Je wordt hier altijd geholpen, bij problemen staat er altijd iemand voor je klaar. Het hoeft dus niet te verbazen dat de sfeer in ons team goed zit. Daarnaast apprecieer ik ook de diversiteit op de werkvloer. Het is een heel multiculturele omgeving, met veel jongeren. Hier wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen, wat je religie, geaardheid of afkomst ook is. En tot slot, wat handig is: de RSZ is centraal gelegen, vlakbij het Zuidstation in Brussel.
Zeker. In overleg met je leidinggevende kun je extra taken krijgen of je ergens in specialiseren. Zelf vind ik alles wat met reglementering te maken heeft boeiend. Als ik een vraag krijg waar ik het antwoord niet op weet, dan bel ik met de experten. Daar steek ik veel van op. En dan zijn er ook nog bevorderingsexamens, waarmee je een hogere graad kunt verwerven. Als die kansen zich voordoen, moet je ze grijpen!
Elk gesprek is een echte uitdaging voor de rekruteerder om een aangename sfeer te creëren en de kandidaten op hun gemak te stellen.
Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ)
Zoek de job die bij je past en kom erbij!